Vormadalen Ravinelandskap 2021

Et KULA-prosjekt - Kulturhistorisk landskap av nasjonal interesse, støttet av Viken Fylkeskommune.

Våren 2020 ble jeg invitert av Kulturminnebøndene i Nes (Eva Norby og Lise Kristensen) til et kunstprosjekt som skulle ta utgangspunkt i det særegne kulturlandskapet i Vormadalen, som er naturlig gjemt og delvis glemt. Hensikten med prosjektet er å fortolke dette landskapet kunstnerisk, for å sette fokus på et landskapsområde som må forvaltes og bevares, og som trues av utbygging.

Mine fotomontasjer er et resultat av mange turer til forskjellige årstider i ravinene og kulturlandskapet rundt Svanfossen og gårdene Huser og Veset i Nes kommune. Raviner er et fenomen som favner forskjellige landskapstyper. Det er en blanding av elvelandskap, kulturlandskap og urlandskap. Det var istiden som laget dette urlandskapet. Det var menneske som kultiverte landskapet og transformerte det til bølgende åkerland.

 

Barn

Prosjekt in progress

I en verden preget av vold og destruksjon kan vi undres over barns evne til å forlate det vonde og  forflytte seg mentalt til et eget rom. Barn utsettes for krig, overgrep, fattigdom og sult. På tross av det finner vi barn som leker, barn som skaper sin egen lille verden innenfor den store. De skaper et lite univers der fantasien, drømmen og leken lever sitt eget liv, og forvandler vitner om krig og katastrofe til sterke uttrykk for barnesinnets kreativitet og frihet.  Gjennom fantasi og forestillingsevne skaper barnet en ny erfaringsverden som settes opp mot traumene i voksenverdenen. Enkelttingene i den materielle verden forandrer sin opprinnelige betydning, funksjon og identitet og transformeres til fantasifulle, lekende aktører i barnets selviscenesatte univers. En bombekrater blir til skaterampe,  et sirkelmønster i brosteinleggingen skyver ødeleggelsen av byen ut i periferien og rammer inn barnet som midtpunkt og kreativt kraftsenter.

Jeg bruker fotomontasjen for å formidle det komplekse spenningsforhold mellom barnets univers og voksenverden.

Industrilandskap - Zeche - 2011

Prosjekt in progress

Jeg vokste opp i Ruhrområdet på 1950- og 60-tallet. Das Ruhrgebiet – der Kohlenpott var et område som den gangen var preget av gammeldags kullgruvedrift og stålproduksjon. Jeg husker regionen som et enormt industrilandskap knyttet til verdier som uttrykte funksjonalitet med fokus på økonomisk lønnsomhet. Estetiske prinsipper, humane arbeids- og boforhold og klima- og miljøhensyn ble ikke vektlagt. Det historiske Ruhrområdet ble assosiert med luft- og vannforurensning, med anemiske barn og kullarbeidere med støvlunge.

Mine fotomontasjer handler om egen opplevd industrihistorie, en dokumentasjon av et landskap som er knyttet til mine barndoms- og ungdomsår im Kohlenpott.  

Fredsmarsjen 1981

Fredsmarsjen 1981 startet i København og endte i Paris – en 1112 kiliometer lang strekning. Marsjen ble initiert av nordiske kvinner som også ledet marsjen. Frykten for atomkrig var overhengende og marsjen skulle være en protest mot atomvåpen. Det var en varierende deltagelse på marsjen alt fra et par hundre atommotstandere til 20000 som marsjerte til slutt gjennom Paris..

Jeg gikk den siste etappen av marsjen fra Belgia til Paris og møtte mange menneskers blikk – de stod langs veien, noen var bare nysgjerrige, noen engasjerte, noen likegyldige eller fiendtlig og noen begynte å gå med oss. Jeg tok bilder av dem som så på oss, barn og voksene fra mange land, med mange forskjellige livssyn. I min forestilling så jeg atombombens virkning – jeg så bomben som på et øyeblikkelig destruere alt liv.